Nederland leest de toekomst

Gepubliceerd op: 29 oktober 2017 21:09

November is de maand van Nederland Leest met dit jaar als thema ‘Robotica’. Bent u lid van de Bibliotheek, kom dan langs voor het gratis boek 'Ik, robot' van Isaac Asimov. Een futuristische raamvertelling rond hoofdpersoon Susan Calvin (1982), robotpsycholoog in 2057, die terugblikt op haar leven.

Nog geen lid? Sluit in november een Standaard- of Plusabonnement af en ontvang eenmalig €10,-korting op de jaarcontributie.

Voor onze jeugdleden

Dit jaar hebben we ook voor onze jeugdleden een cadeauboek. Dat is het spannende boek Cyberboy van Tanja de Jonge. Geschreven voor jongeren tussen de 10 en 14 jaar. In Cyberboy, dit jaar genomineerd voor de Jonge Jury, speelt robotica een belangrijke rol. Wanneer is iemand nog een mens en wanneer een machine?

Het ligt voor je klaar vanaf 1 november. Wees er snel bij, op = op!

Lees meer over Nederland Leest Junior

Robo-barometer

De Bibliotheek is een plek om elkaar te ontmoeten en te discussiëren. Bijvoorbeeld over robotica, dit jaar het thema van Nederland Leest. De Nederland Leest campagne introduceert daarom de Robo-barometer; een online poll met zes stellingen over robotica. Geef hier uw mening over dit onderwerp.

Luister eens naar wat Adriaan van Dis, André Manuel, Diana Matroos, Irene Moors en Ruud de Wild te zeggen hebben over stellingen als ‘Ik laat me liever opereren door een robot dan een chirurg’.

Giphart – Robot schrijfexperiment

Kun je met een robot een literair verhaal schrijven? Ronald Giphart ging, in samenwerking met het Meertens Instituut en de Universiteit van Antwerpen, dit uitdagende schrijfexperiment aan. ‘Ik kan altijd zeggen als het niks is: “Tsja, dat is de schuld van de robot. En als het een geweldig verhaal is, dan zeg ik; ‘ja goed, dat is dan wel dankzij mij ontstaan.”

Muziek

Ook muzikaal kan je genieten van dit thema. Ga hiervoor naar de speciaal geselecteerde playlist van Muziekweb.