BiebPanel onderzoek 2017/2 – Betrokkenheid bij de Bibliotheek

Aan dit onderzoek over de betrokkenheid bij de Bibliotheek deden 232 panelleden van Bibliotheek Het Groene Hart mee.

Huidige betrokkenheid versus bereidheid

Momenteel zijn slechts enkele leden van het Biebpanel op ondersteunende wijze betrokken bij de Bibliotheek. Niettemin zijn meerdere leden enthousiast over de Bibliotheek en deels bereid om deze in de toekomst te ondersteunen.

Ongeveer één op de tien zou in de toekomst willen helpen bij projecten of activiteiten. Dit is dan vooral op het gebied van bestrijding van laaggeletterdheid en leesbevordering voor kinderen.

• Heeft u interesse om de Bibliotheek als vrijwilliger te ondersteunen, kijk dan eens bij onze vacatures.

Ruim de helft van de panelleden uit Het Groene Hart die zich zouden willen inzetten voor de Bibliotheek verwacht hiervoor niets terug. Als men wel iets terugverwacht, is dat vooral in de vorm van een bedankje. Ook zijn er panelleden die geen specifieke voorkeur hebben.

“Bibliotheken staan onder druk, maar hebben een grote maatschappelijke functie, waar ik graag aan bij wil dragen.”

Donaties zijn de minst aantrekkelijke manier van ondersteuning

Slechts 3% van de panelleden zou de Bibliotheek financieel willen ondersteunen, al zou een kwart dit ‘misschien’ willen doen. Dit geld zou dan vooral besteed moeten worden aan leesbevordering, tegengaan van laaggeletterdheid en eenzaamheid en de collectie.

“De Bibliotheek is mijns inziens een instelling voor algemeen nut die vanuit gemeenschapsgeld (subsidie) moet worden gefinancierd om de kosten van deelname zo laag mogelijk te houden.”

Inkomsten uit vriendenabonnement en sponsoring

Van de panelleden is 16% positief over het idee van een vriendenabonnement. Meer dan de helft spreekt dit juist niet aan. Het spreekt in de eerste groep vooral aan omdat men de Bibliotheek in stand wil houden en men dit een leuke manier vindt. BiebPanelleden die minder positief zijn, geven aan dat de gemeente voldoende geld hoort te geven, dat het abonnement al duur genoeg is en dat het voor hen niet interessant is om als dank met korting aan activiteiten te mogen deelnemen. 41% vindt sponsoring door commerciële bedrijven passend bij de Bibliotheek, al moet de onafhankelijkheid van de Bibliotheek wel gewaarborgd worden en moet de sponsor ook een maatschappelijke missie hebben.

Boetevrij abonnement: weinig enthousiasme

Een mogelijk boetevrij abonnement wordt niet enthousiast ontvangen door de panelleden. Zij verwachten dat boeken dan minder beschikbaar zullen zijn en te laat terugkomen.

Bibliotheek Het Groene Hart krijgt als cijfer een 7,7

De belangrijkste redenen waarom panelleden enthousiast zijn over de Bibliotheek, zijn het ruime aanbod, de hulpvaardige medewerkers, de ruime openingstijden en de prettige sfeer in de Bibliotheek. De belangrijkste verbeterpunten zijn de omvang, de indeling en de actualiteit van de collectie, daarnaast worden ook de openingstijden genoemd. Landelijk geven de panelleden een 7,9.

“Heerlijk om zo'n groot aanbod aan boeken te hebben. Ben nu ook de e-books aan het ontdekken. Leuk!”

Denk mee met de Bibliotheek

Heeft u tips? Laat het ons weten via ons contactformulier of word lid van het BiebPanel. U ontvangt dan enkele keren per jaar per e-mail een uitnodiging voor een onderzoek.