Week van de alfabetisering

Gepubliceerd op: 29 augustus 2017 10:50

2,5 miljoen volwassenen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven en rekenen. Om dit onder de aandacht te brengen organiseert Stichting Lezen & Schrijven jaarlijks de Week van de Alfabetisering, dit jaar van 4 t/m 10 september.

Bibliotheek Het Groene Hart heeft speciaal voor mensen die minder taalvaardig zijn al geruime tijd een Taalhuis. Het Taalhuis is een samenwerking in 3 gemeentes (Oudewater, Montfoort en Woerden) tussen de Bibliotheek, FermWerk, Welzijn Woerden, Sociaal Stadsteam Welzijn Oudewater, de SWOM, Vluchtelingenwerk Montfoort/Linschoten, Prago en Stichting Lezen en Schrijven.

Nieuw taalpunt Oudewater

In Bibliotheek Woerden is al geruime tijd een wekelijks inloopspreekuur, waar mensen met taalvragen geheel vrijblijvend terecht kunnen voor advies en begeleiding. Het Taalhuis brengt vraag en hulp bij elkaar. In de week van de alfabetisering wordt gestart met een Taalpunt in Bibliotheek Oudewater. Inwoners van Oudewater kunnen daar wekelijks terecht voor advies op maandagmiddag van 15.00 tot 17.00. Onze taalspecialist Els van Steenbeek zit klaar om te luisteren en te adviseren.

High Tea taalvrijwilligers en taalvragers

Binnen het Taalhuis zorgt een grote groep taalvrijwilligers voor begeleiding bij mensen die bezig zijn taalvaardiger te worden. Tijdens de week van de alfabetisering willen wij deze vrijwilligers en taalvragers eens extra in het zonnetje zetten. Dit doen we in een besloten bijeenkomst, onder het genot van een High Tea. 

Expositie Taalhuis

Taalvrijwilliger Bep Tilanus exposeert de hele maand september in Bibliotheek Woerden. Haar expositie bestaat uit reeksen van tekeningen met daarbij verhalen in eenvoudige taal. Bij elke reeks zijn opdrachten opgenomen die speciaal bestemd zijn voor de taalcursisten. Ter inspiratie voor andere Taalvrijwilligers maar vooral ook leuk voor Taalvragers als doe-activiteit.