Tijgers, kangoeroes en krokodillen

Gepubliceerd op: 1 februari 2018 10:57

De Nationale Voorleesdagen zijn in volle gang. In diverse vestigingen van Bibliotheek Het Groene Hart werd voorgelezen uit het prentenboek van het jaar: "Ssst! De tijger slaapt". Julia de Bruin, student aan de School voor de Journalistiek kwam langs in Woerden en woonde daar de voorleesmiddag bij. Ze schreef er onderstaand stuk over. Ook de foto bij het artikel is van haar hand.

Door Julia:

Ineke Koopmans is de eerste vrijwillige voorlezer die deze week voorleest aan de kinderen in Woerden. “Ik lees altijd voor tijdens de Voorleesdagen, omdat ik het heel erg leuk vind om te doen”.

Ineke heeft een grote vertelkast op een bank neergezet. Aan de voorkant van de vertelkast zijn de plaatjes te zien die bij het verhaal ‘Ssst! De tijger slaapt’ horen. Op de achterkant van de platen staan de teksten die Ineke voorleest aan de kinderen. Op de platen zijn allerlei dieren te zien. De kinderen die bij Ineke op de bank zijn komen zitten luisteren aandachtig naar het verhaal dat ze vertelt. Soms roepen ze vol enthousiasme welke dieren ze zien. “Ik weet wat dit is.”, zegt een jongetje, “Een wolf!”. “Bijna. Dat is een vosje. En dat daar is een ooievaar.”, zegt Ineke tegen hem.

Terwijl ze verder vertelt over de slapende tijger en de andere dieren, luisteren de kinderen met hun ogen op de plaatjes gericht. Als Ineke vertelt over de tijger die wakker wordt, kijken alle kinderen verschrikt. Ze wachten in spanning af wat er gaat gebeuren. Ineke gaat naar de volgende vertelplaat. “Kijk, ze hebben een feestje georganiseerd voor tijger. Tijger is jarig!”, zegt ze met een lach op haar gezicht. En omdat tijger jarig is, krijgen alle kinderen limonade en een snoepje.

Sommige kinderen gaan na het verhaal weer met hun ouders mee naar huis. Aan de kinderen die nog even mogen blijven, vertelt Ineke over de 10 prentenboeken die dit jaar zijn gekozen voor de Nationale Voorleesdagen. Het prentenboek ‘Ssst! De tijger slaapt’ is verkozen tot het prentenboek van dit jaar. Van dit verhaal en de 9 andere verhalen zijn vertelplaten gemaakt, zodat de verhalen met grote plaatjes erbij kunnen worden verteld aan de kinderen. “De verhaaltjes zijn door iemand geschreven, maar de plaatjes zijn door iemand anders getekend.”, vertelt ze aan de kinderen. De kinderen mogen een van de andere verhalen kiezen.

Ineke leest de kinderen voor uit de Kleine Kangoeroe en De kusjes-krokodil. Op een van de platen is de jungle te zien. “Kijk, die aap heeft een heel grote mond!”, zegt een van de kinderen. “Ja, dat klopt”, zegt Ineke, “daar moeten al die bananen in. Hoeveel bananen hangen er in de boom?” “Een, twee, drie, vier … vijf! En ik ben ook vijf!”, zegt het kindje enthousiast.

Als het verhaal uit is en de kinderen met hun ouders mee naar huis gaan, lopen er wat kinderen langs Ineke. “Komen jullie gezellig bij me zitten? Dan lees ik een verhaaltje voor”, zegt Ineke tegen de kinderen. Ze komen bij Ineke op de bank zitten en Ineke vraagt uit welk boek de kinderen voorgelezen willen worden. Op verzoek gaat ze nog een keer het verhaal over de slapende tijger vertellen. “Al lees ik hetzelfde verhaal 10 keer voor, als de kinderen er blij van worden, doe ik dat met plezier.”, zegt ze lachend voordat ze opnieuw aan het verhaal begint.

Als de kinderen naar huis gaan, kunnen ze bij de balie in de bibliotheek mooie kleurplaten meenemen van ‘Ssst! De tijger slaapt’. En als ze zich tijdens de Nationale Voorleesdagen inschrijven bij de bibliotheek, krijgen ze een knuffeltje van de tijger mee. Met nieuwgekozen boekjes onder hun armen, gaan de kinderen weer op huis aan.