Doutzen Elting is voorleeskampioen 2019 van Het Groene Hart

Gepubliceerd op: 8 maart 2019 10:07

“Doutzen leest heel dynamisch en actief voor, ze is volkomen één met wat ze leest,” aldus de jury. Op 5 en 6 maart organiseerde Bibliotheek Het Groene Hart de regioronde van De Nationale Voorleeswedstrijd en nam Doutzen het op tegen kandidaten uit heel de regio.

“Alsof ze nooit iets anders doet”

Veerle Janssen en Doutzen Elting waren de winnaars van beide avonden. Aan het einde van de tweede voorleesavond duelleerden zij nog een laatste maal. Veerle las voor uit ‘De vijf in de knel’ van Enyd Blyton en deed dit nóg beter dan op de eerste avond: “Ze nam het publiek helemaal mee in het verhaal”, aldus de jury. Geen gemakkelijke keus dus voor de jury die uiteindelijk Doutzen uit groep 8 van de Johan Frisoschool in Woerden aanwees als winnaar: “Alsof Doutzen nooit iets anders doet. Ze leest heel makkelijk, zelfs de moeilijke woorden uit haar boek”.

Doutzen las voor uit een boek over rechtszaken ‘De zweetvoetenman’ van Annet Huizing; in het fragment start een man een rechtszaak tegen de Bibliotheek omdat hij het recht wil hebben zijn schoenen uit te trekken in de Bibliotheek, tegelijkertijd heeft hij een ziekte waardoor zijn voeten zó erg stinken dat Bibliotheekmedewerkers en bezoekers er onwel van worden.

En dan nu de landelijke finale?

De regioronde van De Nationale Voorleeswedstrijd werd gehouden in het Futura College. Schoolkampioenen van 18 basisscholen deden mee, allemaal leerlingen uit groep 7 en 8 uit Harmelen, Woerden, Montfoort, Oudewater, Linschoten en Zegveld.

Doutzen gaat als voorleeskampioen van Het Groene Hart door naar de provinciale ronde op 11 april in theater De Kom in Nieuwegein. De voorleeskampioenen van elke provincie treffen elkaar tenslotte tijdens een groots opgezette finale op 22 mei in de Schouwburg van Amstelveen