Meer e-books uitgeleend via bibliotheek

Gepubliceerd op: 26 september 2017 13:14

Nederlandse openbare bibliotheken hebben in 2016 in totaal 2,8 miljoen e-books uitgeleend via de online Bibliotheek. Dit is een toename van 74 procent ten opzichte van 2015. E-books beslaan een klein, maar groeiend deel van het totaal aantal uitleningen. De uitleen van fysieke boeken is sinds het einde van de jaren tachtig met meer dan de helft afgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Koninklijke Bibliotheek en het CBS.

Meer dan een uitleenfabriek

De afname van het aantal uitgeleende boeken is al ingezet lang vóór de opkomst van het e-book, benadrukt Arthur Schellekens (directeur van de Vereniging van Openbare Bibliotheken) in de Volkskrant. Bibliotheken hebben zich daaraan aangepast. 'De tijd dat je alleen voor een boek naar de bibliotheek komt is allang voorbij'. De bibliotheek is inmiddels een openbare plek met studeer- en werkplekken en bibliotheken organiseren steeds meer activiteiten zoals cursussen, debat- en poëzieavonden en taalbegeleiding.