Programma 0 tot 4 jaar 2018-2019

Gepubliceerd op: 30 augustus 2018 09:30

Ook voor de allerjongsten heeft Bibliotheek Het Groene Hart een programma dat afgenomen kan worden door voorschoolse instellingen.

Uitgangspunt voor dit programma is het bevorderen van (voor)leesplezier. Want als kinderen (voor)lezen leuk vinden dan gaat taalverwerving en leren automatisch.

In het aanbod ligt de focus op:

• leesplezier vanaf de wieg
  • mediawijs vanaf het eerste stapje
  • 21 eeuwse vaardigheden

Leesplezier vanaf de wieg

Het grootste deel van het aanbod is gericht op voorlezen. Want ook wanneer jonge kinderen nog niet zélf kunnen lezen, hebben verhalen en boekjes een belangrijke rol in de taalontwikkeling. Uit onderzoek blijkt dat baby’s die met 8 maanden regelmatig worden voorgelezen, op de leeftijd van 15 maanden significant meer woorden kennen dan de baby’s die niet werden voorgelezen.

Mediawijs vanaf het eerste stapje

Naast fysieke boekjes hebben we ook aandacht voor online media. De leefomgeving van peuters en kleuters verandert in rap tempo; kinderen doen al jong computerspelletjes en swipen er vrolijk op los. Verstandig leren omgaan met media is daardoor een steeds belangrijker onderdeel van het werk in de kinderopvang geworden.

21e eeuwse vaardigheden

Behalve de vier algemene pedagogische doelstellingen gebaseerd op Risken-Walraven, wordt van de kinderopvang gevraagd om in te zetten op vaardigheden die kinderen nodig hebben in de 21e eeuw. Vaardigheden die de basis vormen voor goed burgerschap op latere leeftijd.

Prentenboeken zijn een voor de hand liggende én eenvoudige kapstok om met dreumesen en peuters aan deze vaardigheden te werken. En prentenboeken heeft de Bibliotheek in overvloed! Wij helpen graag om via collecties op maat invulling te geven aan het programma 21e eeuwse vaardigheden. Daarnaast bieden wij educatieve projecten voor peuters en workshops voor medewerkers en ouders.

Meer informatie en bestellen

In de webshop staan alle af te nemen producten beschreven. Ook is hieronder een pdf te downloaden met het programma.

Inschrijven kan via de webshop of door hieronder het inschrijfformulier te downloaden en dit ingevuld naar ons op te sturen.