Vrijwilligerswerk bij de Bibliotheek: ‘Taalvisite is ook voor mijzelf een verrijking’

Gepubliceerd op: 4 december 2017 10:28

Donderdag 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag. De Bibliotheek kan niet zonder haar vrijwilligers en daarom laten wij graag één van onze vrijwilligers aan het woord. Een jaar geleden las Pim Kruger uit Kamerik in de krant over Taalvisite, inmiddels leest hij alweer voor bij zijn derde gezin.

Wat doe je voor vrijwilligerswerk bij de Bibliotheek?

“Wekelijks ga ik bij een gezin op Taalvisite. Ik lees voor aan kinderen die wel wat extra hulp met de Nederlandse taal kunnen gebruiken, zo vergroot ik hun leesplezier en taalontwikkeling.

En ook de ouders sluiten aan. Zij zien via mij hoe leuk het kan zijn om met je kinderen en taal bezig te zijn en ik hoop dat zij doorgaan wanneer ik weer vertrek. Of dat ook echt gebeurt, is moeilijk te zeggen. Maar de kinderen die ik voorlees zijn ontzettende enthousiast, vaak staan zij mij al bij de voordeur op te wachten!”

Bij wie ga je op Taalvisite?

“Vaak zijn de gezinnen waar ik voorlees nieuw in Nederland en je ziet dat de ouders zelf ook veel met taal en inburgeren bezig zijn. Ik merk aan hen wat een moeite het kost om een nieuwe taal te leren, én hoe ontzettend gemotiveerd zij zijn. Helaas is zelf voorlezen soms echt nog een stap te ver. Een moeder las haar zoontje van 5 voor, maar kon door haar eigen gebrekkige Nederlands zijn aandacht maar moeilijk vasthouden. Bij de moeder zag ik de teleurstelling, dat is lastig. Ik ben er juist om te laten zien hoe leuk taal kan zijn.”

Ga je graag op Taalvisite?

“Het is fantastisch om te zien hoe snel de kinderen zich inleven in een verhaal. Hun fantasie en enthousiasme maakt dat het ontzettend leuk is om de kinderen voor te lezen of taalspelletjes als Scrabble en Pim Pam Pet te doen.

En ik leer zelf ook nog steeds bij. Ik probeer in mijn hoofd de situatie wel eens om te draaien: dan beeld ik mij in dat ík met mijn gezin een hoop onzekerheid tegemoet ben gegaan, in een onbekende maatschappij terecht ben gekomen en word omringd door een onbekende taal. Wat ingewikkeld moet dat zijn! Het houdt mij echt bezig. Ik heb veel bewondering voor deze gezinnen, voor hun motivatie en gastvrijheid. Ik kom bij hen thuis en krijg een indruk van hun dagelijks leven. Taalvisite is voor mijzelf een verrijking en hopelijk kan ik iets betekenen voor de ouders en kinderen waar ik voorlees.”

Heb je tips voor mensen die vrijwilligerswerk willen doen?

“Zoek iets waar je echt plezier in hebt. Want bedenk dat als je je opgeeft voor vrijwilligerswerk, je er ook echt voor moet gaan. Er wordt immers op je gerekend. Het is dan misschien geen “echt” werk, maar dezelfde houding is wel belangrijk.

Een paar keer per jaar komen we met de vrijwilligers bij elkaar. Je leert weer van elkaar, door mijn achtergrond in het onderwijs heb ik bijvoorbeeld altijd voldoende taalspelletjes paraat. Al zijn we het erover eens dat het enthousiasme en optimisme waarmee je start bij een nieuw gezien, verreweg het belangrijkste is.”