“Denken, delen en uitwisselingen.” Vrijwilliger Fenny organiseert bijeenkomsten voor andere vrijwilligers van de Bibliotheek

Gepubliceerd op: 7 december 2017 10:15

Vandaag is het Nationale Vrijwilligersdag. Fenny de Bree is sinds september 2017 vrijwilliger bij Bibliotheek Het Groene Hart. Elke maand organiseert zij gestructureerde intervisie-bijeenkomsten voor de vrijwilligers van Taalvisite.

Wat is Taalvisite?

Taalvisite richt zich op het verkleinen van taalachterstand en het vergroten van leesplezier bij kinderen tussen de 2 en 12 jaar. Voorlezers gaan 15 keer bij een gezin ‘op visite’. Zij lezen de kinderen voor en ondernemen allerlei taalactiviteiten. Het doel is dat de ouders het voorlezen uiteindelijk zelf gaan overnemen.

Wat doe jij voor de Bibliotheek?

Ik ben er voor de vrijwilligers die bij gezinnen thuis voorlezen en tegen bijzondere situaties aanlopen tijdens hun taalvisite. Voor hen organiseer ik intervisiebijeenkomsten. Het denken, delen en uitwisselingen van dergelijke praktijkervaringen blijkt zeer noodzakelijk en waardevol. Mijn leus is “2 weten meer dan 1” en ik geniet ervan om te zien hoe een groep zelf alle antwoorden eigenlijk al in huis heeft, ze hoeven alleen maar gedeeld te worden.

En ik evalueer deze bijeenkomsten weer met de Bibliotheek, zodat zij ook op de hoogte blijven van discussiepunten die tijdens de bijeenkomsten met de vrijwilligers naar voren komen.

Waarom vind je dit zo belangrijk dat je jouw tijd en energie hierin steekt?

Ik vind het belangrijk dat deze vrijwilligers hun zeer waardevolle werk optimaal kunnen uitoefenen. De vrijwilligers van de taalvisite zijn stuk voor stuk bijzondere mensen met veel opleiding en ervaring, variërend van het onderwijs tot een achtergrond in het bedrijfsleven. Door mijn ervaring in het onderwijs, de kennis en vaardigheden die ik heb opgedaan met intervisies, creëer ik situaties waarin de vrijwilligers hun praktijkervaringen kunnen overdenken, delen en uitwisselen.

Hoe heb je dit vrijwilligerswerk gevonden?

Ik heb bij de Bibliotheek eerst geïnformeerd naar de vacature van gastvrouw. Na een uitgebreid kennismakingsgesprek in de Bibliotheek is mij vervolgens gevraagd om deze bijeenkomsten te organiseren.

Heb je tips voor mensen die vrijwilligerswerk willen doen?

Kijk op de website van Hart voor Woerden of de website van de Bibliotheek Het Groene Hart. Ga in gesprek met mensen om je heen en vertel wat jouw kwaliteiten en passies zijn. Niet geschoten is altijd mis.