Samen voor een duurzamer Woerden

Gepubliceerd op: 1 maart 2018 09:42

Op zaterdag 10 maart a.s. staan Bibliotheek Woerden en Gemeente Woerden stil bij het onderwerp ‘Natuur’. Dit is het thema van de 83ste landelijke Boekenweek, die van zaterdag 10 t/m zondag 18 maart 2018 plaatsvindt. In de Bibliotheek wordt de ‘duurzaamheidshoek’ officieel geopend, is er een Informatiemarkt en workshop voor kinderen. Ook is de lancering van de subsidieregeling voor het afkoppelen van een regenpijp en/of de aanleg van een groen dak.

Om 11:00 uur opent wethouder Hans Haring in de Bibliotheek de nieuw ingerichte ‘duurzaamheidshoek’. Daarmee geeft hij het startsein voor de landelijke Boekenweek. U bent van harte welkom om een appeltje mee te eten. De klokhuizen worden direct gecomposteerd in de aanwezige wormenbak.

• Waar:       Bibliotheek Woerden, Meulmansweg 27
  • Datum:     zaterdag 10 maart 2018
  • Tijd:         11.00 – 15.00 uur

Duurzaamheidshoek

De duurzaamheidshoek bevat een mooie collectie boeken omtrent duurzaamheid en een zithoek voor een milieubewust kopje koffie of thee. Daarnaast kunnen bezoekers Wattchers lenen om hun energieverbruik te meten. Ook leent de hoek zich uitstekend voor overleggen of bijeenkomsten.

Informatiemarkt

Op de Informatiemarkt staan verschillende enthousiaste standhouders.

1. Bio proeverij: Natuurwinkel de Maretek uit Woerden laat bezoekers proeven van hun ruime keuze uit biologische producten.
  2. Woerden vol Energie: Duurzaam Woerden is er met de warmtecamera, de warmte- en de zonnescan. Hiermee kunnen bezoekers zien hoeveel warmte hun woning lekt en hoeveel zonne-energie zij met hun dak kunnen opwekken.
  3. Natuurvriendelijk tuinieren: Tuinontwerper Geral Overbeek vertelt meer over natuurvriendelijk tuinieren en deelt groene tuintips.
  4. Groene tuinen, waterberging en de subsidieregeling: Gemeente Woerden besteedt aandacht aan ‘Hoe maak ik mijn tuin water- en hittebestendig?’ en vertelt meer over de mogelijkheid tot het krijgen van subsidie voor het afkoppelen van uw regenpijp van het afvalwaterriool en/of de aanleg van een groen dak.

Draadjesfeest

Kinderen kunnen aanschuiven bij de workshop ‘Blaadjes en draadjes’, onder leiding van Marita Rutgers. Ze leren spelenderwijs hun eigen armband knopen en/of zaadjes planten. Alle kinderen, ongeacht leeftijd, zijn welkom.

Lancering subsidieregeling

Een regenpijp afkoppelen van het afvalwaterriool en de aanleg van een groen dak zijn geschikte opties om de gevolgen van wateroverlast en hitte voor huis en tuin te beperken. Inwoners van de gemeente Woerden kunnen hiervoor een tegemoetkoming in de kosten krijgen. De subsidieregeling start vanaf 10 maart a.s. Kijk vanaf die datum op www.woerden.nl (> zoek op ‘subsidie daken’). Hier vindt u meer informatie, voorwaarden en een aanvraagformulier.