Eerste CoderDojo in Harmelen groot succes

Gepubliceerd op: 12 oktober 2017 11:05

Afgelopen zaterdag is in Harmelen in het dorpshuis de eerste CoderDojo georganiseerd door enthousiaste ouders en vrijwilligers van de bibliotheek Het Groene Hart. Met een opkomst van meer dan 25 kinderen van groep 6 t/m 8 was het een zeer geslaagde middag!

Tijdens een CoderDojo ontdekken kinderen spelenderwijs nieuwe technologieën in een creatieve omgeving. Ze leren samen programmeren, websites, apps, programma’s en spelletjes maken onder begeleiding van volwassenen.

Kinderen leren tijdens een CoderDojo niet alleen hoe programmeren werkt maar ook andere waardevolle vaardigheden zoals: logisch denken, structureren, creativiteit, ruimtelijk inzicht, zelfvertrouwen en samenwerken.

Kinderen die al veel vaardigheden hebben maken handleidingen, geven demonstraties en helpen met vragen van andere kinderen.

Het doel is om samen de wereld van het programmeren te ontdekken. Programmeren is de taal van de toekomst waarmee onze hele samenleving wordt aangestuurd van een stoplicht tot en met het lanceren van een satelliet. Het bestaat uit het tekenen van spelfiguren, het ontwikkelen van achtergronden of het maken van de juiste muziek of geluid. Uiteindelijk komt de programmacode eraan te pas om er bijvoorbeeld een game van te maken.

De eerste zaterdag stond in het teken van de introductie van Scratch, een door Massachusets Institute of Technology (MIT) ontwikkelde programmeeromgeving geschikt voor kinderen. De volgende zaterdag zal in het teken staan van het maken van games. Ook zal er gepeild worden waar de kinderen nog meer kennis mee willen maken zoals bijvoorbeeld een website maken met Wordpress, robots aansturen of HTML leren.

De volgende CoderDojo in Harmelen is op zaterdag 4 november van 15-17 uur. Deelname is gratis. Gezien de grote belangstelling is tijdige aanmelding voor de volgende CoderDojo aan te bevelen. Dit kan via: www.coderdojo-hetgroenehart.nl.