Eerste deelnemers krijgen certificaat na geslaagd rekenproject

Gepubliceerd op: 8 juli 2019 23:04

Bibliotheek Het Groene Hart en Hart voor Woerden zijn afgelopen maanden een pilot ‘rekenbegeleiding’ gestart. Elf rekenvragers zijn gekoppeld aan elf getrainde rekenvrijwilligers voor één op één begeleiding. En met succes: 3 juli reikte wethouder George Becht de eerste certificaten uit in Bibliotheek Woerden.

George: “Het is heel sterk om de stap te zetten om te willen leren. Om te vragen om hulp bij rekenen. Dus alle rekenvragers: gefeliciteerd met jullie certificaat!”

Georg Becht reikte het eerste certificaat uit aan Marty Lens. Marty: “Elke maandag kom ik om te oefenen met rekenen en het is ook nog eens ontzettend gezellig. Ik wil door.” Rekenvrijwilliger Gerrit die de afgelopen maanden samen met Marty oefende is gelukkig net zo enthousiast. En een andere rekenvrager voegt toe: “Leren rekenen en het certificaat doen me echt heel veel. Het lukte me vroeger nooit en nu heb ik een manier gevonden waarop ik wél kan leren.”

Waarom rekenbegeleiding?

Boodschappen doen, op tijd in de juiste bus zitten, een recept koken of je uitgaven bijhouden; wanneer je niet kunt rekenen of weinig begrip hebt van getallen, wordt dit een bijna onmogelijke opgaaf. In Nederland hebben ruim 2 miljoen mensen moeite met rekenen. Mensen die moeite hebben met lezen of rekenen zijn oververtegenwoordigd onder de mensen die zich aanmelden bij schuldhulpverlening.

Toekomst: ruimte voor nieuwe rekenvragers en rekenvrijwilligers

In de tweede helft van 2019 krijgt het rekenproject een vervolg; nieuwe rekenvrijwilligers krijgen een training en worden gekoppeld aan rekenvragers.

Iedereen die geïnteresseerd is om met begeleiding te oefenen met rekenen en cijfers óf om aan de slag te gaan als rekenvrijwilliger, kan contact opnemen met Bibliotheek Het Groene Hart. Stuur een e-mail naar Els van Steenbeek (taalhuis@bibliotheekhgh.n) of bel 06 - 57953644 (bereikbaar op maandag en woensdag van 13.00 tot 17.00 uur).